28 Kasım 2014 Cuma

Kral Abdullah Finans Bölgesi Metro İstasyonu SUUDİ ARABİSTAN

Kral Abdullah Finans Bölgesi Metro İstasyonu



Zaha Hadid Architects'in tasarladığı Kral Abdullah Finans Bölgesi Metro İstasyonu Suudi Arabistan Krallığı'nın başkenti Riyad'da bulunuyor.

Riyad, 5 milyonu aşkın nüfusuyla Suudi Arabistan'ın en büyük şehri. 1990'dan bu yana nüfus 2 katına çıktı ve şehir plancılarının yeni bir toplu taşıma sistemi önerisiyle 2012 yılında hükümet, Riyad'da bir metro sistemi inşa edeceklerini duyurdu.
Kral Abdullah, Riyad Metrosu'nun 4 yıl içinde tamamlanması talimatını verdi. Riyad Valisi, Prens Khaled bin Bander'in açıkladığı detaylı toplu taşıma planında 6 metro hattının inşa edileceği öğrenildi: Mavi (1), Yeşil (2), Kırmızı (3), Turuncu (4), Sarı (5) ve Mor (6) hatlar.



Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Kral Abdullah Finans Bölgesi Metro İstasyonu ise Riyad Metrosu 1., 4. ve 6. hatların uğradığı önemli bir aktarma noktası olarak hizmet verecek. Bölge içerisindeki monoraya da bir köprüyle bağlanıyor. Kamusal hizmet sağlayan 4 katın üzerindeki 6 platform ve yerlatı otoparkıyla KAFD Metro İstasyonu; bölgenin gelecek vizyonu ve çoklu ulaşım merkezi gibi fonksiyonel ihtiyaçlarına cevap verirken finans bölgesinin kentsel bağlamına entegre edilecek. Proje, sadece hızlı geçişlerin yapıldığı bir yer olarak değil; basit istasyon tipolojisinin ötesinde, dinamik, çok fonksiyonel bir kamusal alan yaratarak yapının kentteki önemini vurguluyor.
Tasarım, öngörülen KAFD master planı içerisinde istasyon binasını köprü ve metro hatlarının merkezine yerleştiriyor. Bağlantı şemaları ve alandaki trafik örüntüsü, yapı içerisindeki yaya yollarını betimlerken iç sirkülasyonu düzenliyor ve tıkanıklığı önlüyor. 
Cephedeki örüntü güneş ışınlarını engellerken, geometrik deliklerin tasarımı istasyonu kendi kültürel ortamında kavramsallaştırıyor. Genel hatlarıyla kompozisyon çöl rüzgarları tarafından oluşturulan desenleri andırırken, kullanımda sıklıklar ve tekrarlar kum tepeleri gibi doğal oluşumlara işaret ediyor.
Kral Abdullah Finans Bölgesi Metro İstasyonu'nun inşaatının 2017 yılında bitmesi planlanıyor.










RADCLİFFE CAMERA , BODLEİAN KÜTÜPHANESİ OXFARD İNGİLTERE

       Radcliffe Camera, Bodleian Kütüphanesi, 

                           Oxford, İngiltere




   İngiltere gibi dünya mimarlığının en nadide eserlerine ev sahipliği yapan bir ülkede, pek çok ufak ölçekli bina göze çarpmayabiliyor. Çevresi adeta başka binalar tarafından örülmüş olan Bodleian Kütüphanesi, asil ve cesur duruşuyla etrafındaki yapılardan ayrılmayı başarıyor. Oxford’un en güzel manzaralarından bir tanesi de, Radcliff Camera’da bulunuyor.










25 Kasım 2014 Salı

Flatiron Binası, New York, ABD EN GÜZEL MİMARİ ESERLERDEN BİRİ DİYEBİLİRİM

Flatiron Binası, New York, ABD

Bugün bir gökdelenler cenneti haline gelmiş olan New York’a yapılan ilk gökdelenlerden bir tanesi olan Flatiron Binası, aynı zamanda hem efsanevî hem de güzel olmayı başarıyor. Bina ilk yapıldığında, bugün artık bir klasik halini almış üçgensi yapısının rüzgârlara dayanamayacağı söyleniyordu, ancak geçen 100 yılla birlikte görüldü ki, bu bina hâlen New York’a has o yaratıcı ruhun önemli simgelerinden bir tanesi olarak kalmaya devam ediyor.











MÜZİKTEN MİMARLIĞA SES MAKETİMİZ



MÜZİKTEN MİMARLIĞA 
SES MAKETİMİZ






HACI BAYRAM VELI CAMİİ VE TÜRBESİ

HACI BAYRAM VELI CAMİİ VE TÜRBESİ

  • Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Ulus semtinde bulunan tarihi camii. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427/1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı 17. ve 18a. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. 16. asırda Mimar Sinan tarafından tamir edilmiş, zarif bir de minare eklenmiştir. Caminin yanında bulunan Hacı Bayram-ı Veli ve yakınlarının bulunduğu türbe, 1947’de yapılmıştır.
  • Caminin mihrabı açık mavi ve siyah çinilerle süslüdür. Ceviz oymalı minberi beş köşeli yıldız motifleriyle işlidir. Camii ahşap ve ahşap üzerine kalemişi süslemeleri, çini süslemeleri bakımından da oldukça zengin bir yapıdır. Bu minare kare planlı taş kaideli, silindirik tuğla gövdelidir. Alt pencereler dışta sivri kemerli nişlerle kuşatılmıştır. Üst pencereler sivri tuğla kemerlidir.
  • Caminin mihrap duvarına bitişik olan Hacı Bayram Türbesi 1429 yılında yapılmıştır. Türbe kare planlı, sekizgen tamburlu ve üzeri kurşun kubbe ile örtülüdür.